Новости

Обнова џамије Арнаудије

  

Џамију је 1595. године подигао министар финансија Босанског пашалука Хасан ефендија. Била је смештена у Доњем Шехеру, недалеко од џамије Ферхадије. О градњи џамије говори нам натпис урезан у камен на улазу у џамију:

„Кад подиже ову џамију онај који је обузет добрим дјелима, За љубав Бога потрошио је своје благо. То је красан дворац и величанствено умјетничко дјело.

Нека Бог награди! — То постаде угодно стјециште добрих људи. Нека својом добротом опрости (добротвору) Онај чија је милост обилна. Он прашта његове погрешке и гријехе. Како да изрекнем кроностих овој дивној џамији? Невидљиви глас рече: О Шебзи, реци: “Џамија дефтердара!””

Изграђена је у класичном османлијском стилу. То је била једнопросторна џамија са куполом и три куполице, а истицала се својим складним пропорцијама и хармонијом облика, конструктивним решењем са тромпама, те масивним осмеространим каменим турбетом са куполом уз корпус џамије, као и малом мунаром у огради, акшамлук-мунарицом или езан-тасом која је чинила љупки детаљ читавог комплекса. Постојала је и стара чесма коју су користили становници целе махале, али чесма већ годинама не тече. Зидови џамије и мунара џамије су били од правилно клесаног камена, док је купола џамије и тромпе била направљена од цигле.

Обнова комплекса Арнаудија џамије почела је у јуну 2003. године. То је подразумевало чишћење терена, радове на обезбеђењу градилишта, инфраструктуре, почетак зидања каменог зида и санирање постојећег. Обновљена је стара џамијска чесма и капија. У другој фази предвиђено је да се изгради сама џамија и турбе, које се налазило уз мунару. За изградњу овог објекта, чији ће изглед бити идентичан старом, добијена је потребна урбанистичка сагласност и сва друга документација, а радове изводе бањалучке фирме „Инжињеринг” и „Комотин”. Ипак, радови на обнови су стали због недостатка новца.

извор: Википедија

2.11.2018.

Настављени су радови на обнови џамије Арнаудије.

      

18.12.2020.

Извор: Мирза Дугалић – YouTube

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *