Новости

Представљен план новог трга на мјесту Сити мола

Локација на којој је првобитно планирана градња City Malla-a у Бањалуци по свему судећи биће трг града или парк, а почетни план како би то могло изгледати представљен је данас на радном састанку Игора Радојичића, градоначелника Бањалуке, и начелника одјељења у Бањи Врућици, код Теслића.

Слободан Станаревић, в.д. начелника Одјељења за просторно уређење, рекао је да је ово засад само вид иницијалне каписле да мало заголицају машту грађана.
“Из прича о споменику палим борцима и о бану Милосављевићу донијели смо приједлог, те је уз договор Радојичића, надлежног одјељења и цијеле Градске управе закључено је да тај простор мора бити парк или трг”, појаснио је Станаревић.

Додао је да још није усаглашено да ли ће на том мјесту бити парк или трг.
“Градоначелник је више за парк, а ја за трг, и усагласили смо се да наш будући или парк или трг мора бити ограђен објектима који би плаћали уређење градског земљишта и ренте који ће нам помоћи да изградимо тај нови трг”, истакао је Станаревић.

Додао је да ће се он протезати од храма Христа Спаситеља до зграде “Аутопутева” и причаће три приче. “Прва прича је споменик бану Тиси Милосављевићу, друга је фонтана која би се налазила у средини која представља Врбас са обалама, а на крају трга или парка би био споменик палим борцима”, истакао је Станаревић.

Према његовим ријечима, подземне гараже ће бити на мјесту гдје су и планиране, односно испод простора на којем је првобитно била замишљена градња City Mall-a на двије или три етаже, а преостали објекти биће пословног карактера, банке, хотели…

Нагласио је да је битно да се сада донесе урбанистички приједлог трга, а за изглед ће бити расписан конкурс и биће обављени разговори са стручњацима који би могли помоћи да град добије наљепши могући трг или парк.

“Ово је засад приједлог Одјељења да грађани виде како би он изгледао, али да чујемо и њихове реакције на овакво нешто. Засад нема тачан датум када би могло доћи до реализације овог трга, јер све зависи од измјене Регулационог плана, што ће сигурно трајати до краја године”, рекао је Станаревић.

Истакао је да, ако би усвојили овај план до краја године, већ сљедеће године могли би имати нове обрисе трга, те да би могла почети градња нових објеката.

Извор: Banjaluka.com

2 comments

  1. Г. Старчевић је очито мало претјерао са презентацијом. На датом мјесту, тзв. рупи, нема довољно простора за онолики трг и онолико здања како је то приказано на другој слици. Пазите тек колике су фигуре људи у односу на „фонтану” (било би боље да се суздрже од „шутања са модерним умјетничким фоловима”), споменик, а поготово у односу на плато (трг). Штавише, изгледа да опет иде подваљивање „муда под бубреге”. За ово што су они нацртали нема довољно простора, поготово кад се узму у обзир поменути пратећи објекти. И какав им је оно споменик палим борцима???

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *