Новости

Шеранића кућа – најстарији бисер Бањалукe

Пише: Абела Пуриватра

Мјештани бањалучког насеља Шехер и данас причају о животу који се почетком 19. стољећа водио у граду на Врбасу. Ријетко се у тим причама може заобићи једна од најстаријих кућа у Бањалуци – Шеранића кућа.

Шеранића кућа подигнута је 1580. године, а због чињенице да представља хисторијску грађевину од посебног значаја, Комисија за очување националних споменика БиХ, прогласила ју је националним спомеником БиХ. Шеранића кућа данас се налази у рушевном стању па је зато и на листи најугроженијих националних споменика БиХ.

Бања Лука има богату прошлост, а томе најбоље свједочи чињеница да се чак 32 објекта из града на Врбасу налазе на листи националних споменика БиХ. Већина тих објеката у лошем је стању, па тако и најстарија кућа породичног становања у Бањалуци позната као Шеранића кућа. Изграђена је давне 1580. године у насељу Шехер, данашњим Српским топлицама.

У Шехеру, насељу из којег је потекла данашња Бања Лука, кућа је подигнута ћуповима злата, а била је власништво беговске породице Шеранић. Кућа је имала све што тада босанске куће нису – мушки и женски улаз, купатило и собу за госте и послугу, оставу, мушке и женске просторије и топлу воду.

Мујо-бег Шеранић био је велики газда и сви су га вољели. Волио је севдисање с људима и пјесму. Иако је био најбогатији, непријатеља није имао. Кроз Шеранића кућу прошли су многи пролазници, путници и угледне личности међу којима Сафет Исовић и Химзо Половина.

Данас, најстарији бисер Бања Луке чека своју обнову. Шеранића кућа из 1580. године нема ни прилаз ни улаз. Бегова врата већ дуго су закована и новији становници овог града не знају значај и хисторију куће над Врбасом.

Извор: Furaj.ba
Фотографије: ОБЛикујмо

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *