Новости

Тумачење несуђеног новог грба Бањалуке

Напомена: Одборници Скупштине Града Бањалука 23.7.2015. једногласно су одбили Приједлог измјена Статута града, односно новог грба и заставе.

 

МАЛИ ГРБ 

Тло (земља) – представља ,,луку” односно равницу поред ријеке у којој је настао град, а која је као појам садржана и у његовом имену. У ширем контексту односи се на средњовјековне жупе Врбас, Земљаник (Земуник) и Доње Краје – данашњу Крајину. Хералдичким појмом, тло је представљено пољем штита црвене боје, и означава земљу која даје живот (а самим тим указује и на људе, који су везујићи се за тло, постали живо ткиво Града и његова покретачка снага).

02_BL-mali grb
Кликнути за увећани приказ

Ријека (вода) – представља Врбас – као етимолошку одредницу у значењу имена Града (лука је равница поред ријеке), и као његову природну и географску константу. Врбас је најважнији природни елемент идентитета самог града. Хералдичким појмом, ријека је представљена сребрним стубом . Стуб уједно одражава и природни ток Врбаса, који тече од југа према сјеверу. Водене површине се на грбовима уобичајено изражавају тинктуром сребра (што је хералдички израз за бијелу боју).

Насљеђе – представља цјелокупну материјалну и нематеријалну културно-историјску баштину Бање Луке, све оно што су генерације становника стварале кроз различите епохе постојања Града – од римске Castre и средњовјековних утврђења (Врбашког Града и castellа Bagna Luca) до данас. Све те вриједности и тековине сублимиране су у зидовима, као симболичком и општем изразу градитељске дјелатности. С обзиром да се Град развио са обје стране Врбаса, зидови прате контуре њених обала. Дати су у златној боји, чиме је наглашена непроцјењива вриједност културно-историјског насљеђа Бање Луке (тврђава Кастел, Банска управа и Бански двор, Саборна црква Христа Спаситеља, Народно позориште, Соколски дом, Хипотекарна банка, Сат-кула, Ферхат-пашина џамија, Енографски музеј, Градски парк, итд). У композиционом смислу узор је крајишка народна ношња- бијела кошуља испод јечерме (прслука) од црвене чохе са гајтанима и токама од златних пуцади. У домену стилизацијегрбовних елемената, љихова изражена геометријзација стилизација ослања се и на традицију Змијањског веза.

СРЕДЊИ ГРБ

03_BL-srednji grb
Кликнути за увећани приказ

Зидна круна.  Средњи грб се састоји од малог грба који је допуњен зидном круном. Бројем мерлона је изражен број становника Бање Луке у односу на укупан број грађана Републике Српске (за грбове градове преко 100.000 становника предвиђене су зидне круне са 4 мерлона). У приједлогу Средњег грба зидна круна стоји на златној дијадеми украшеној драгим камењем (рубинима, сафирима, смарагдима) и бисерима, што указује на статус Града као сједишта државних институција.

ВЕЛИКИ ГРБ

04_BL-veliki grb
Кликнути за увећани приказ

Чувари штита – сребрни бикови.  Чувари штита су два сребрна бика у усправном положају. Употреба бикова као чувара штита у приједлогу Великог грба Бање Луке утемељена је на њиховом симболичком значењу (Јаблан у Кочићевој приповијеци као персонификација историјских тежњи наших народа за слободом), потом у народној традицији (борбе бикова у Змијању и Крајини као дио и специфичне народне традиције) и хералдичком насљеђу (грбови домаће властеле). У општој симболици бик је израз покретачке снаге, истрајности и неустрашивости. Бикови су сребрни чиме се у хералдици изражава принцип мира, добра, истине и чистоте.

Златана грана кестенаКао ослонац чувара штита дата је златна родна грана кестена. У другој половини XIX вијека у Бањој Луци засађени су дрвореди са хиљадама стабала дивљег кестена, чинећи је најзеленијим градом ондашње Босне. У симболичком смислу, кестен представља укоријењеност у тло и животну снагу која се увијек изнова обнавља, при чему смјена годишњих доба представља смјену нараштаја, а уједно одражава и судбину града кроз његове различите историјске епохе.

Лента са мотомСЛАВНА И СВЕТА је поклич односно мото града који се односи на ријеку Врбас, указујући на њен значај и вриједност за Град и његово становништво. Синтакса је инспирисана литерарним наслијеђем и велича универзалне вриједности са којима се сваки становник Бање Луке може идентификовати.

ЗАСТАВА

19_BL-foto
Кликнути за увећан приказ

2 comments

  1. Ало људи, погледајте мало како изгледају грбови европских главних градова- Париза, Лондона, Мадрида, Лисабона, Беча, Рима, Амстердама, Берлина, Варшаве, Москве, Кијева, Осла, Штокхолма, Берна. Изиђите мало у свијет. Није Бања Лука турска касаба да има турске куле на свом грбу. Приједлог је одличан, свака част људима који су цртали. Све је лијепо објашњено. А сад што неки виде шлиц и тамо гдје га нема, вјероватно и од црквеног торња виде ону ствар.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *