Новости

2018. почиње изградња концертне дворане код Градског стадиона

 

Изградња дуго очекиване концертне дворане могла би да почне наредне године у непосредној близини зграде Владе Републике Српске.

Простор за нови објекат резервисан је на градском земљишту, поред помоћног стадиона ФК Борац, а из Градске управе најавили су да ће овај посао бити обављен кроз јавно- приватно партнерство.

– Пошто је концертна дворана објекат који захтева велика улагања, дошли смо на идеју да се на том мјесту изгради и стамбено- пословни комплекс и да заинтересованом инвеститору понудимо јавно-приватно партнерство. Он би добио стамбено- пословни комплекс, односно зграду са становима и пословним просторима, а заузврат би граду саградио концертну дворану- каже Слободан Станаревић, в.д. начелника Одељења за просторно уређење.

Он додаје да ће за овај вид сарадње бити расписан и јавни позив, а будућем инвеститору, који се одлучи на овај подухват, услов ће бити да изгради двије етаже гаража са око 1.000 мјеста, те дворану која би могла да прими до 1.200 посјетилаца.

– Недавно смо покренули измене три велика регулациона плана: Алеја центар, где је и планирана дворана, Централно подручје и Центар запад. Реално је очекивати да ће се ревизија завршити до краја године, те очекујемо да 2018. године уђемо у процедуру избора партнера, а да наредне грађевинске сезоне, односно у априлу или мају, започну радови- појашњава Станаревић.

Изградња дворане за концерте био је један од примарних пројеката градске власти, који је планиран Стратегијом развоја Града у периоду 2007. до 2015. године, али се тадашња администрација правдала да нема новца за ову инвестицију.

Већина културно-музичких дешавања у највећем Граду Српске одржава се у Банском двору, који може да прими око 400 посјетилаца, али чија сцена нема капацитета за симфонијски оркестар.

Извор: Алтернативна телевизија

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *